снимка: PixabayНай-тежкото скорошно изригване на Етна е от март 2017 г.,

...
снимка: PixabayНай-тежкото скорошно изригване на Етна е от март 2017 г.,
Коментари Харесай

Етна е нараснал на височина до рекордните 3 356 метра след шест месеца активна вулканична дейност

снимка: Pixabay

Най-тежкото скорошно изригване на Етна е от март 2017 година, когато бяха ранени близо дузина души.

Експерти настояват, че югоизточният и най-млад кратер на най-активния вулкан в Европа в този момент е доста по-висок от неговия „ по-голям брат “ - североизточния кратер, който е „ безспорният връх на Етна “ в продължение на 40 години.

Около 50 пъти пепел и лава се посипаха от устието на кратера от средата на февруари насам, оповестява Националният институт по геофизика и вулканология (INGV), акцентирайки, че Етна може да се похвали с нов връх.

Североизточният му кратер доближава рекордна височина от 3 349 метра през 1981 година, само че сривът по периферията му го смъква до 3 325 метра през 2018 година, предава profit.bg.

Сателитни фрагменти допускат, че югоизточният кратер към този момент е надминал тази височина и се издига на 3 356 метра, показва The Daily Mail.

Етна е най-активният вулкан в Европа, който създава задоволително лава всяка година, с цел да запълни 108-етажен небостъргач. Той изхвърля пушек и пепел от февруари, като замърсява улиците, забавя придвижването и поврежда реколтата в региона.

Въпреки че не съставлява огромна заплаха за близките обитаеми места, управляващите в Сицилия пресметнаха през юли, че до момента са събрани 300 000 метрични тона пепел като част от интервенцията по разчистване.

INGV, основана в сицилианския град Катания, показва, че това нарастване на вулканичната интензивност е довело до „ забележима промяна на очертанията на вулкана “.

Етна е на 700 000 години и е вторият по интензивност вулкан на Земята - след Килауеа на Хавай.

Разположен сред африканските и евразийските тектонски плочи, той генерира съвсем непрекъснати изригвания с друга мощ. Всяка година създава повече от десетки милиона тона лава и над 7 милиона тона въглероден диоксид, вода и серен диоксид.

Изригвания на вулкана са регистрирани още през 1500 година прочие н. е., като опустошителното през 1169 година е предизвикало земетресение, при което са починали почти 15 000 души.

Изследвания от 2018 година пък разкриха, че Етна постепенно се плъзга към морето и когато най-сетне този развой се засилва, това може да провокира цунами. Вулканът се срутва под личната си тежест - събитие, известно като „ гравитационна неустойчивост “.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР